keskiviikko 8. lokakuuta 2014

Gravity Walk

Maanantaina 6.10. Aleksanterin teatterin saapui ilahduttavan suuri joukko katsomaan Apollo tanssii! -projektin nykytanssityöpajojen huipentumaa, Gravity Walkia.
Esitys oli menestys. Tanssijoiden läsnäolo kosketti ja pysäytti. Jarmo Saaren musiikki sekä Mikko Lampisen luomat visualisoinnit kruunasivat nuorten luomuksen. Tanssijat, Maria, Mikko sekä Jarmo yhteistyössä Teron sekä Apollon Yhteiskoulun liikunnanopettajan Maria Karhulahti-Heinosen kanssa olivat luoneet esityspäivään maagisen tunnelman, joka antoi nuorille varmuutta esiintyä suuren yleisön edessä. Esiintyminen oli monille ensimmäinen kerta lavalla, vaikka sitä ei millään olisi voinut uskoa. Esitys vei mennessään ja jätti jälkeensä haikean onnellisuuden.









Esityksen jälkeen oli vuorossa yleisökeskustelu, jossa nousi esiin monipuolisesti kysymyksiä. Tiedusteltiin muun muassa, kuinka Tero Saarinen Company ja Apollon Yhteiskoulu aikoinaan löysivät toisensa. Helsingin kaupunki toimi yhdistävänä linkkinä ja on tukenut yhteistyötä vuosien varrella vahvasti. Jani Toivola tiedusteli tanssijoilta, mitä he tekivät juuri ennen esitystä.
"Me heitettiin läppää tuolla takana ja tsempattiin toisiamme, toisteltiin porukalla että hyvin se menee." Yhteishenki oli siis kaiken alla lepäävä voima.
Kysyttäessä, mikä oli vaikeinta projektissa, erään tanssijan vastaus alleviivasi hankkeen ydinteemaa, rohkeutta:
"Oli se aika vaikeeta kertoa kavereille, että mä lähen tanssimaan nykytanssia. Aina pitäis olla niin macho."
Ja miltä nyt tuntuu? "Tuntuu hyvältä, sanattomalta."

Vuonna 2012 työpajoihin osallistuneet kertoivat itseluottamuksen ja esiintymisvarmuuden kasvaneen kokemuksen myötä. Viime vuonna mukana ollut nuori kertoi, että nykytanssista tuli rakas harrastus. Ryhmästä oli löytynyt myös uusi ystävä.

Yleisössä oli tanssijoiden läheisiä ja kavereita sekä satapäinen joukko Apollon Yhteiskoulun oppilaita ja opettajia. Lisäksi yleisössä oli kaupungin edustajia sekä kulttuuri-, opetus-, ja sosiaalialan vaikuttajia. Iloksemme esitys kiinnosti yleisöä laajemminkin, ja kertynyt lipputuotto käytetään tyttöjen työpajan näyttelyn järjestelykuluihin huhtikuussa.

Kiitos yleisölle, tukenne ja kannustuksenne on tärkeä osa nuorten kulkemaa matkaa! 

tiistai 7. lokakuuta 2014

Hankkeen kummit vierailulla työpajassa

Työpajoissa on ollut monia kohokohtia, joita jokainen osallistuja muistelee vielä pitkään. Yksi näistä mieleen painuvimmista hetkistä lienee eräs torstaipäivä, jolloin nuorille annettiin kova haaste. Edessä oli seitsemän tunnin mittainen työpaja. Koko päivä tanssia, apua!

Aamupäivä menikin tanssiharjoituksiin keskittyen. Koreografi Tero Saarinen oli mukana työpajassa ja yhdessä ryhmän kanssa he tutkailivat avaruuden ilmiöitä kuten painottomuutta ja rajattomuutta, muuntaen niiden tarjoamia mahdollisuuksia liikkeeksi.

Löytöretkeilystä tanssiin pidettiin iltapäivällä tauko, kun Apollo tanssii -hankkeen kummit, kansanedustaja Jani Toivola ja koreografi-tanssija Ima Iduozee vierailivat työpajassa. Ryhmä istahti tanssisalin lattialle piiriin ja kaikki saivat hengähtää hetken. Esittäytymisen jälkeen Ima ja Jani kertoivat taustoistaan. Molemmat ovat olleet Apollon Yhteiskoulun oppilaita ja ponnistaneet pitkälle. Tanssilla on ollut suuri merkitys molemmille. Janin elämässä tanssi on ollut aina läsnä, niin näyttelijäntyössä kuin vielä nykyisinkin politiikan maailmassa. Ima puolestaan löysi tanssista ammatin.

Jani Toivola, Ima Iduozee ja Tero Saarinen.

Taianomaisia hetkiä työpajassa. Ima kertoo omasta taustastaan ja työstään tanssijana.

Keskustelussa oli vapautunut tunnelma. Kokemuksia esiintymisestä, oman tien ja ilmaisun löytämisestä sekä rohkeudesta jaettiin puolin ja toisin. Yhdessä huomattiin, että ne hetket, jolloin on pitänyt hypätä tuntemattomaan kaikesta pelosta huolimatta ovat olleet kaikista merkityksellisimpiä. Tärkeintä on luottaa itseensä ja kertoa toisille ihmisille, miltä maailma omin silmin näyttää. Me kaikki olemme erilaisia, ja se on rikkautta.

Päivä päättyi ensimmäiseen pidempään tanssiharjoitukseen Aleksanterin teatterin näyttämöllä. Tuoreessa muistissa olleet sanat uskalluksesta yhdistettynä kihelmöivän kiehtovaan ympäristöön tempasivat nuoret mukaansa ja liikkeeseen heittäydyttiin yhä kokonaisvaltaisemmin. Hieno päätös pitkälle mutta erittäin antoisalle työpajakerralle!

Ahmed, Leo, Mickey ja Mikko


Sanna ja Opal. Mikko näyttää peukkua, hyvin menee!