tiistai 19. huhtikuuta 2016

SUKELLUS MIELEENI - TANSSIN OMAN REITTINI

Nuorten kuvallinen tanssiteos Kirjasto 10 19.4.-29.4.2016
AUKIOLOAJAT 20.4.-29.4: MA-TO KLO 8-22 | PE KLO 8-20 | LA-SU KLO 12-18


SUKELLUS MIELEENI - TANSSIN OMAN REITTINI on nykytanssia ja kuvataideilmaisua yhdistäneen työpajasarjan huipentuma. Näyttely tuo näkyväksi malminkartanolaisen Apollon Yhteiskoulun monikulttuurisen lukiolaistyttöryhmän yhteisen – ja samalla henkilökohtaisen – matkan nykytanssin ja kuvataiteen maailmaan.

Apollon Yhteiskoulun ja Tero Saarinen Companyn yhteistyöprojekti on osa laajempaa yhteisötanssihan- ketta Malminkartanon alueella. Vuonna 2012 käynnistyneen, Minä olen läsnä -teemaisen, alueellisen hankkeen kohderyhminä ovat olleet lapset ja nuoret, päiväkoti-ikäisistä lukiolaisiin. Kirjasto 10:ssä esillä olevaan näyttelyyn päättyvä, monikulttuurisille tytöille suunnattu poikkitaiteellinen työpajasarja on kolmas laatuaan. Tanssia ja kuvataidetta yhdistä- neestä työskentelystä ovat alusta asti vastanneet tanssija-tanssinopettaja Maria Nurmela (Tero Saarinen Company) ja kuvataideopettaja Hanna Azevedo (Apollon Yhteiskoulu).

Nyt käsillä olevassa näyttelyssä, lukuvuonna 2015–2016 osallistuneiden tyttöjen yhteiset tarinat, tunteet ja ajatukset, sekä jokaisen henkilökohtaiset kokemukset ovat turvallisella tavalla näkyvissä ku- vataiteellisena palapelinä. Kuvallisen teoksen lisäksi katsoja voi kurkistaa työpajatyöskentelyyn digitaalisesti toistuvan valokuvasarjan kautta. Valokuvasarjan musiikit on tehnyt säveltäjä-muusikko Jarmo Saari.

Näyttelyssä on myös nähtävillä videodokumentti syksyllä 2015 toteutetusta työpajasarjasta monimuo- toisista kulttuuritaustoista tuleville tytöille ja pojille. Työpajan vetivät Maria Nurmela ja David Scaran- tino (Tero Saarinen Company). Videon on kuvannut ja editoinut Mikko Lampinen (Tero Saarinen Company, Sensus Pool Project).

Hankkeen vetäjät, Nurmela ja Azevedo, ovat kehittäneet oman, nykytanssia, kuvataidetta ja luovaa kirjoitusta yhdistävän työtavan. Lähtökohtana on monitaiteellisuuden lisäksi yhteisöllisyys, kokemuk- sellisuus ja ekspressivisyys. Työpajatyöskentelyssä kuvataide, nykytanssi ja luova kirjoittaminen ovat olleet keinoja kommunikaation ja yhteisöllisyyden herättämiseen sekä kunkin kasvavan nuoren oman identiteetin ja maailmasuhteen voimauttamiseen. Vaikka työskentely on sisältänyt taiteen esteettisiä päämääriä, ensisijaista on ollut siihen osallistuvien omakohtaiset, toivottavasti elämämakuiset kokemukset, sekä henkilökohtainen sisäinen matka.

Tänä vuonna työkentelyn teemoina olivat: Millaisia muistoja ja kokemuksia kehoihimme on tallen- tunut? Millaista liikettä ja tanssia ne herättävät? Millaista visuaalisuutta muistoista ja kokemuksista syntyy ja millaisia tarinoita muistot herättävät?

Liiketyöskentelyssä tutkittiin kehon anatomiaa. Samalla pohdittiin, miltä liike tuntui kehossa ja millaisia visuaalisia sekä narratiivisia assosiaatiota voidaan tehdä näkyväksi liikkeen avulla. Kuvallisessa työskentelyssä mietittiin, miltä materiaalit tuntuivat, millaista energiaa ja kehotuntemuksia kuvanteke- minen herätti sekä mitä ajatuksia, assosiaatioita ja liikettä kuvat toivat mieleen. Työskentelyssä pyrit- tiin dialogiin sekä liikkeen ja kuvan eri osien että osallistujien kesken. Kokemusten aukikirjoittaminen toi oman eheyttävän lisänsä prosessiin. Nuorten kannalta merkittäviä olivat hetket, jolloin liikkeen
ja visuaalisuuden havainnoinnisssa sekä kokemisessa tapahtui muutos. Nuoret kuvailivat, kuinka ilmaisu muuttui ensin omaksi sisäiseksi kokemukseksi ja vähitellen näkyväksi sekä tietoiseksi tanssilliseksi tai visuaaliseksi tarinaksi.


OSALLISTUJAT
Apollon Yhteiskoulun opiskelijat:

Eugeni Eugeni, Nimo Ahmed, Hamdi Ibrahim, Sabah Mohamud, Rosanna Sarsipe, Feven Too- mingas, Duyen Pham ja Kinga Fazekas

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti